Argile du passé (3)

Articles scientifiques :

Roffet-Salque M, Regert M, Evershed RP, et coll . Widespread exploitation of the honeybee by early Neolithic farmers . Nature 2015, 527:226-30.

Koh AJ, Yasur-Landau A, Cline EH. Characterizing a Middle Bronze palatial wine cellar from Tel Kabri, Israel . PLoS One 2014, 9:e106406.

Stiner MC, Buitenhuis H, Duru G, et coll .A forager-herder trade-off, from broad-spectrum hunting to sheep management at Aşıklı Höyük, Turkey . Proceedings of the National Academy of Sciences USA 2014, 111:8404-9.

Baird D. Origins of caprine herding .Proceedings of the National Academy of Sciences USA 2014, 111:8702-3.

McGovern PE, Luley BP, Rovira N, et coll . Beginning of viniculture in France .Proceedings of the National Academy of Sciences USA 2013, 110:10147-52.

Salque M, Bogucki P, Pyzel J, et coll .Earliest evidence for cheese making in the six millennium BC in northern Europe . Nature 2013, 493:522-5.

Curry A. The milk revolution . Nature 2013, 500:20-2.

Dunne J, Evershed R, Salque M, et coll . First dairying in green Saharan Africa in the fifth millennium BC . Nature 2012, 486:390-4.

Wu X, Zhang C, Goldberg P, et coll . Early pottery at 20,000 years ago in Xianrendong Cave, China . Science 2012, 336:1696-700.

Shelach G. Anthropology. On the invention of pottery . Science 2012, 336:1644-5.

Laland K, Odling-Smee J, Myles S. How culture shaped the human genome: bringing genetics and the human sciences together . Nature Reviews Genetics 2010, 11:137-48.

McGovern PE, Mirzoian A, Hall GR. Ancient Egyptian herbal wines . Proceedings of the National Academy of Sciences USA 2009, 106:7361-6.

McGovern PE, Zhang J, Tang J, et coll . Fermented beverages of pre- and proto-historic China . Proceedings of the National Academy of Sciences USA 2004, 101:17593-8.

Copley M, Berstan R, Dudd S,et coll . Direct chemical evidence for widespread dairying in prehistoric Britain . Proceedings of the National Academy of Sciences USA 2003, 100:1524-29.

Dudd S, Evershed R. Direct Demonstration of Milk as an Element of Archaeological Economies . Science 1998, 282:1478-81.

McGovern P, Voigt M, Glusker D, et coll . Neolithic resinated wine . Nature 1996, 381:480-1.

Agenda :

Mardi 15 décembre 2015, de 19h à 21h à Paris :

Rencontre transdisciplinaire du Centre d’Etudes du Vivant – Institut des Humanités de Paris – Université Paris-Diderot, dans la série Les Battements du temps :

« Du Visage » , avec Victor Stoichita , écrivain ; professeur d’Histoire de l’Art moderne et contemporain, Université de Fribourg, Suisse ; médaille de vermeil 2015 de l’Académie française pour le rayonnement de la langue et de la littérature française.

Amphi Buffon , 15 rue Hélène Brion, 75013 Paris

Métro RER : Bibliothèque François Mitterrand. Bus : 62. 64. 89. 132. 325

Entrée libre (réservation par e-mail : centre_etudes_du_vivant@univ-paris-diderot.fr)

Les références
L'équipe
Mots-clés :
Nous contacter
Ce contenu n'est pas ouvert aux commentaires.